BLOG

Blogumuzdan en çok dikkat çeken güncel haberler.

10 Mayıs

Gooogle Analytics Doğrudan Trafik Kaynakları Nasıl Bulunur

E-ticarette büyüme odaklı bir pazarlamacı olarak müşterinizin satın alma kanallarına dikkat ediyorsunuz. Hangi kanalların daha iyi performans sergilediğini bildiğinizde pazarlamada neye odaklanacağınızı da görüyorsunuz. Bu bilgi sayesinde harcadığınız para ve zamanın karşılığını fazlasıyla alacaksınız. Bunun için de müşterilerimizin nereden geldiğini bilmek gerekiyor. Bunun en iyi yolu Google Analytics’in “Kanallar” raporudur. Bunu nasıl kullanacağımızı birlikte görelim.

Neden Google Analytics’in Kanallar raporu?

Çünkü işin temelinde müşterilerinizin sitenize nereden geldiğini görmeniz gerekiyor. Örneğin Facebook sayfanızdan mı geldiler, yoksa Google arama motorundan mı geldiler? Edinme kanallarını bilirseniz hedef kitleye ve müşteri segmentine uygun pazarlama kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Reklam vermek için bu vazgeçilmez bir veridir.

Hedeflerle birleştirin

Google Analytics Raporu sadece Hedeflerle birlikte kullandığınız zaman değerlidir. Çünkü yalnızca trafiğin nereden geldiğini bilmeniz yetmez. Aynı zamanda müşteri davranışını izlemek ve Kayıt olma adreslerini çıkarmak istersiniz. Böylece müşterilerinizin alışverişte nereden ödeme yaptığını görürsünüz. İşin esası budur.

Bu nedenle Kayıt Ol, İzlemeyi Yayınla ve hatta Abone Ol gibi müşterinin yaptığı temel e-ticaret sitesi işlemlerini takip ederiz. Böylece müşteriyi en çok hangi kanalların çektiğini ve elbette en çok hangi kanalların müşteri çektiğini görürüz. Nihai amacımız Ödeme Yapan müşterilerdir.

Örneğin aşağıdaki örnekte olduğu gibi Kayıt Ol işlemlerinizin yüzde 40’ı SEO’dan geliyor olabilir. Güzel! Demek ki içerik pazarlama sizde çalışıyor.

Kaynak bilgisi eksik!

Ancak bu noktada mutlaka sizin de karşılaştığınız şu problem var: Kaynak = Doğrudan (direk) olarak gözüküyor. Böyle olunca hiç sevmiyoruz! Nitekim aşağıdaki resme bakarsanız kayıt olma işlemlerinin yüzde 28’inin Doğrudan Kanal Gruplamadan geldiğini göreceksiniz. Kısacası bu kadar müşterinin kaynak bilgisi eksik!

Google Analytics Doğrudan Trafik

Google Analytics kaynak yolunu bulamadığı zaman size bunu Doğrudan Trafik olarak gösteriyor. Bunun birkaç sebebi olabilir:

  • Ziyaretçiler tam adresinizi doğrudan browser adres çubuğuna yazmıştır.
  • Sitenize bir e-posta veya PDF dosyasına eklenmiş linki tıklayarak gelmiştir ve bu linklin UTM’si yoktur.
  • HTTPS sitesinden gelen ziyaretçiler HTTP sitenize gelmiştir.

Öyleyse direk Trafik Gruplama problemini nasıl çözeriz? 5 adımda açıklayalım.

1. SEO Temizliği ve Marka Aramaları

Bu yöntemin basit bir mantığı var: İnsanlar arama motorunda marka arıyorlar. Aslında marka aramalarını Organik Arama sonuçlarından çıkararak işe başlayabilirsiniz. Böylece Organik Aramanızı temizlemiş olursunuz.

Ancak bunu yaparsanız Google Analytics bu tür marka içermeyen organik aramaları da Doğrudan grubuna ekleyecek. Böylece kaynağını bilmediğiniz Doğrudan Trafik artacak. Ne de olsa siz dahil birçok insan web sitelerine ulaşmak linkleri değil, Google Aramayı kullanıyor.

Burada amacınız tüm kanalları görmek olmalı ama Doğrudan trafiği buna katamıyorsunuz. Marka aramaları Organik Arama kanalı olarak gözükmeli. Böylece SEO trafiğinde marka aramasını diğer aramalardan ayırmayı sağlıyor. Kısacası ilk işiniz marka aramasını organik aramalara eklemek olsun.

2. HTTP sitesinden HTTPS’ye geçin

HTTPS web trafiğini şifreleyen bir sistem. Örneğin kullanıcının online alışveriş için girdiği kredi kartı bilgilerinin çalınmasını önlüyor. Bu nedenle HTTPS destekli e-ticaret sitesi kullanmak işinize geliyor.

Ayrıca yakında browserler ve arama motorları HTTPS desteklemeyen siteleri ayırmaya başlayacaklar. Bu da arama sonucunda üst sıralarda görünmenizi önleyecek. Üstelik böylece HTTPS’den HTTP sitenize gelen müşterinin Doğrudan Trafiğe düşmesini engelleyeceksiniz. Çünkü HTTPS siteler HTTP sitelerine giden trafiğe kayrak bilgilerini eklemiyor.

HTTPS’ye geçer geçmez trafik kaynaklarınızı görmeye başlayacaksınız. Bu genel trafiğinizi biraz düşürebilir ama e-ticaret sitenizin güvenilirliğini artıracağı için işinize yarar. SSL sertifikasına biraz para ayırıp örneğin WordPress’te biraz ayar yapacaksınız, hepsi bu kadar.

3. Tüm sitelerde aynı Google Analytics hesabını kullanın

E-ticaret sitesi, uygulamanız ve blog sayfanızda farklı Google Analytics Mülkleri kullanmayın. Evet, ayrı web siteleri kullanabilirsiniz ama tümünü tek Google Analytics hesabına bağlamanız gerekiyor.

Aksi takdirde kullanıcıyı hangi kaynaklardan edindiğinizi göremiyorsunuz, çünkü müşteriniz blog sayfanıza geçtiğinizde e-ticaret sitenizde görünmez oluyor ve e-ticaret sitenize geçtiğinde de blogda görünmez oluyor. Böylece trafik kaynağını kaybediyorsunuz. Örneğin SEO ile gelen müşteri blogdan uygulamaya geçerse blog kaynaklı gözüküyor. Üstelik SEO kaynaklı olduğu halde!

En iyisi tek Google Analytics hesabında birden çok görünüm kullanmak. Böylece tüm kanallar ve tüm mülklerdeki tüm müşterilerin kaynaklarını siteleriniz arasında geçiş yapsalar da görebilirsiniz.

4. Dahili UML’leri kaldırın

Tüm siteler için tek Google Analytics hesabı kullanırken kullanıcıları blogdan pazarlama sayfalarına taşıyan UTM’leri kaldırmayı da unutmayın. Böylece daha temiz veri sahibi olursunuz.

5. UTM’leri sadece e-posta ve PDF’lerde kullanın

Bunu yapmak için UTM’lerden tümüyle vazgeçmeniz gerekmiyor. UTM’leri tüm e-posta ve PDF indirme bağlantılarınıza ekleyebilirsiniz. Çünkü bazı e-posta müşterileri ile PDF indiren kullanıcıların kaynağı bu bağlantılar tıklandığında gözükmüyor. Bu kullanıcıların Doğrudan Trafik olarak gözükmemesi için UTM’leri ekleyin.

UTM’lerinizi Google E-Tabloları kullanarak şöyle organize edebilirsiniz. Şu Chrome eklentisini kullanarak UTM etiketlerinizi sürekli olarak güncel tutabilirsiniz. Böylece Google Analytics Doğrudan Trafik kaynaklarını görerek organik arama ve SEO’yu iyileştirebilirsiniz.

BİZ SİZE ULAŞALIM?

Ücretsiz SEO analiziniz ile dönüşümü başlatmak ister misiniz? Bilgilerinizi bırakın tarafınıza en kısa sürede ulaşalım!